
Érdekességek
A tej jelentősége
A tej jelentősége: A tej a legősibb tápláléka az embernek. A tej a tápanyagokat oldott állapotban tartalmazza, így könnyen emészthető, jól hasznosítható az emberi szervezet számára. Fehérjéi teljes értékűek, a kazein sok Ca-ot köt meg, ezáltal segíti a csontképzést, növekedést.
Zsírtartalma alacsony, melyet könnyen emészthető emulzió formájában tartalmaz. Bővelkedik a zsírban oldódó D, E, K, A és a vízben oldódó B-vitaminokban is. Ásványi anyagai Ca, P, Hg, K, Cl, Fe… stb. nélkülözhetetlenek a szervezet számára. A tej ideális táplálék, véd a hiánybetegségektől.
TEJ = folyékony energia
1 dl tejben átlagosan 3,4 gramm fehérje, 1,5-3,6 gramm zsír, 5,3 gramm szénhidrát és 48-64 kalória (azaz 202-267 kJ) energia van.
Tudtad?
Egy deci tej 120 mg kalciumot tartalmaz.

A joghurt, természetes kalciumforrás
A kalcium elengedhetetlenül fontos az egészséges csontozat és fogazat kialakításában, de szerepe van a véralvadásban, a hegek kialakulásában, és a normál vérnyomás fenntartásában is.
Rendeletek
Új szabályozás az iskolatej programban 2021
Megjelent az agrárminiszter 19/2021. AM rendelete az óvoda- és iskolatej program szabályozásáról.
21/2017. (IV. 26.) FM rendelet az óvoda- és iskolatej program szabályozásáról